HHNK en PWN onderzoeken aanpak microverontreinigingen en hergebruik afvalwater

HHNK en PWN onderzoeken aanpak microverontreinigingen en hergebruik afvalwater

Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier (HHNK) investeert in de bouw van een proefzuivering voor verder onderzoek naar afvalwaterzuivering. Hiermee is niet alleen een nieuwe stap gezet in het verwijderen van microverontreinigingen uit afvalwater, maar ook in het onderzoek naar waterhergebruik. De proefzuivering wordt gebouwd nadat een pilotperiode succesvol is afgesloten.

Sinds 2016 werken drinkwaterbedrijf PWN en HHNK samen in het onderzoek naar de verwijdering van microverontreinigingen uit afvalwater en waterhergebruik. Dit gebeurt op kleine schaal op de afvalwaterzuivering in Wervershoof. De resultaten van deze eerste proeven waren dermate positief dat het bestuur van HHNK op 16 september heeft besloten tot de bouw van een grotere proefzuivering. Met dit onderzoek willen PWN en HHNK bijdragen aan de beschikbaarheid van voldoende zoet water in de toekomst, schone waterbronnen en een schonere leefomgeving voor mens en dier!

Schoon water
Hoewel er op dit moment nog geen landelijke normen zijn voor microverontreinigingen in afvalwater, is de verwachting dat deze gaan komen. Vooruitlopend daarop willen PWN en HHNK met dit onderzoek bijdragen aan de kennisontwikkeling. In dit project is voor de verwijdering van schadelijke stoffen zoals medicijnresten, hormoon verstorende stoffen, resistente bacteriƫn en bestrijdingsmiddelen ozontechnologie gebruikt. Met deze techniek, geleend van de drinkwatersector, blijkt het mogelijk microverontreinigingen zoals medicijnresten uit het water te verwijderen. In de nieuwe proefzuivering wordt 700 m3 afvalwater per uur gezuiverd door middel van oxidatie met ozon.

Hergebruik water
Dit gezuiverde afvalwater is van dermate kwaliteit dat hergebruik binnen bereik komt. Mogelijk dat het een belangrijke alternatieve zoetwaterbron wordt, nu de vraag naar zoet water groeit vanwege het toenemend watertekort en de grote vraag naar zoet water door industrie, landbouw en burgers. In het project doen PWN en HHNK onderzoek naar hoogwaardig hergebruik van dit water. Mogelijk dat met enkele opwerkstappen het schonere afvalwater is toe te passen als bijvoorbeeld proceswater in de industrie of irrigatiewater in de landbouw.

Related Posts

Dijkgraaf Luc Kohsiek zoekt waterschapsbestuurders

Dijkgraaf Luc Kohsiek zoekt waterschapsbestuurders

Oproep Stichting Stem op een vrouw

Oproep Stichting Stem op een vrouw

Vragen over rietmaaien in de Schermer

Vragen over rietmaaien in de Schermer

Natuurlijk BBW feliciteert Irene Schouten

Natuurlijk BBW feliciteert Irene Schouten

No Comment

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Recente berichten

Nieuwsbrief aanvragen

Wanneer je de halfjaarlijkse nieuwsbrief wilt ontvangen om op de hoogte te blijven van onze activiteiten kun je onderstaand formulier invullen.

    Video’s

    Links

    Facebookberichten