Neerslagoverschot is onder controle

In het hele gebied is sprake van extra inzet om de vele neerslag van de afgelopen dagen op te vangen. Er zijn grote verschillen, met pieken in omgeving Heiloo-Limmen (zie afbeelding), in de Schermer en in mindere mate West-Friesland. Ter vergelijking: de normale maandsom voor oktober is 100 mm. Als gevolg hiervan zijn veel hoogwatermeldingen bij de gebiedsbeheerders binnengekomen.
Totaalsommen voor deze regenmeter per etmaal:
Dinsdag 8-10: 8,2 mm
Woensdag 9-10: 70,8 mm
Donderdag 10-10: 0,4 mm
Vrijdag 11-10: 14,8 mm (tot 16:00 uur)
In vier dagen 94,2 mm, dus bijna de totale maandsom.

Gemalen draaien
Alle gemalen draaien overal in het gebied. De hoeveelheid water is dusdanig groot dat het naar verwachting meerdere dagen kost om de gebruikelijke streefpeilen te bereiken. Als er nieuwe neerslag valt zal dit uiteraard weer langer duren. Sinds woensdag zijn er op aandringen van Natuurlijk BBW twee trekkers met noodpomp geplaatst door onze onderhoudsdienst. In de Vennewaterspolder bij Heiloo is er op dit moment nog één in bedrijf. Ook zijn de waterbergingen ingezet. Als gevolg van deze acties zijn de polderpeilen afgevlakt en is er sinds vanmorgen vroeg op de meeste plaatsen sprake van een dalende trend. Verdere daling van de peilen is, zoals het zich nu laat aanzien, een kwestie van tijd.

Het boezemsysteem
De boezem is op peil. De grote gemalen Helsdeur, C. Mantel en Zaangemaal draaien met in totaal 9 van de 10 pompen. We kunnen het water probleemloos kwijt op het Waddenzee, Markermeer en Noordzeekanaal.

Westerdijk Hoorn
Zoals in eerdere berichtgeving al heeft gestaan is de situatie aan de Westerdijk bij Hoorn nu stabiel. Hierover staat informatie op de website van HHNK.

Related Posts

Dijkgraaf Luc Kohsiek zoekt waterschapsbestuurders

Dijkgraaf Luc Kohsiek zoekt waterschapsbestuurders

Oproep Stichting Stem op een vrouw

Oproep Stichting Stem op een vrouw

Vragen over rietmaaien in de Schermer

Vragen over rietmaaien in de Schermer

Natuurlijk BBW feliciteert Irene Schouten

Natuurlijk BBW feliciteert Irene Schouten

No Comment

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Recente berichten

Nieuwsbrief aanvragen

Wanneer je de halfjaarlijkse nieuwsbrief wilt ontvangen om op de hoogte te blijven van onze activiteiten kun je onderstaand formulier invullen.

    Video’s

    Links

    Facebookberichten